Tahleta záležitost má svůj původ v Anglii, kde má hluboké kořeny. Bohužel její trvanlivost je minimální takže se v podstatě vůbec nedostane do vývozu. Je tradiční součástí "cream tea", podává se na Scones (berte tenhle článek jako předvoj k chystanému článku o Scones :) ) spolu s marmeládou a čajem.
A co to teda vlastně je? Je to opravdu vysrážená smetana s vysokým obsahem tuku (55-65 %) a specifickou chutí. Jde tedy o něco mezi šlehačkou a máslem. Chuť se těžko popisuje, ale má něco společného s chutí Cheesecake.
Jak jsem už psal, nedá se v podstatě sehnat kvůli trvanlivosti (snad se na jednom e-shopu u nás prodávala, ale už jsem ji tam nenašel), takže jedinou možností jak ochutnat, tedy krom cesty do Spojeného Království :), je vyrobit si ji doma. Našel jsem si na zahraničních stránkách postupy a teď se pokusím o něj s Vámi podělit.
Co k tomu potřebujeme?
- vysokoprocentní smetanu (ideálně víc než obvyklých 33%)
- hodně času :)
Smetanu opravdu doporučuju tučnější, já koupil jednu označenou jako DeLuxe která má pokud se nepletu kolem 40% tuku. Množství záleží na tom kolik chcete výsledku, pro začátek jsem použil jen jeden kelímek a pro dva nám to docela stačilo. Berte taky v potaz že opravdu příliš dlouho nevydrží.
Jak na to
Smetanu nalejte do vhodné pečicí nádoby, jak vidíte na fotkách u mě to byla keramická miska. Rozehřejte troubu na 90 - 100 stupňů. Nádobu se smetanou zakryjte (třeba alobalem) a dejte do trouby na alespoň 8 hodin, ale třeba i na 12. Prvnímu pokusu jsem dal 8 hodin, příště třeba ještě zkusím víc.Na povrchu by měla vzniknout tuhá nažloutlá vrstva, ale zatím ji ještě nechte v klidu a po vychladnutí na pokojovou teplotu dejte zakrytou nádobu na 8 hodin (přes noc) do lednice.
Po vyndání z lednice pak tuhou horní vrstvu odeberte do uzavíratelné nádoby, kde setrvá než ji zkonzumujete. Tekutý zbytek se dá zužitkovat třeba do kávy :)
Na fotkách to možná nevypadá na první pohled úplně lákavě, ale stojí to za to :)
A s výsledkem pak pěkně šup na Scones. Těšte se, na ně určitě brzo taky příjde řada.
0 komentářů:
Okomentovat