čtvrtek 26. března 2015

Rajčatovo-zeleninová polévka

Příjde vám ten název divnej? Asi by se dala nazvat jen Rajčatovou nebo snad Rajskou, ale to by bylo trochu zavádějící.

Tuhletu krasavici jsem vytvořil z momentálního popudu a z toho co bylo doma po ruce a myslím že se vážně povedla :)

Sladkokyselá chuť doplněná pikantností Grand Moravie a trochou smetany v krémové polévce opravdu potěší a osvěží.









Co na ni budeme potřebovat? 

  • plechovku krájených rajčat (dle vašich nejlepších zkušeností)
  • pár kostiček másla
  • olivový olej
  • 1-2 plátky toastového chleba, nakrájet na kostky
  • nadrobno nakrájenou šalotku (nebo červenou cibulku)
  • mrkev na kostky
  • cuketu taky na kostky
  • zeleninový vývar (klidně ale třeba kuřecí, pokud vám víc sedne)
No prostě asi takhle něják, ikdyž vývar tu zrovna chybí...

Co s tím vším teď udělat? 

Uvařit polívku :)
No dobře, raději podrobněji ať v tom není zmatek.

Nejdřív dejte do hrnce olivový olej spolu s máslem. Nechte máslo rozpustit a pak za nima pošlete cibulku, zeleninu a toustový chleba. Chleba do sebe trochu toho tuku vsákne, což ničemu nevadí, ale hlavně nám polívku pěkně zahustí. No a nechte to všechno pěkně opéct.


Jak můžete vidět, neodolal jsem a přihodil jsem tam pár nasekaných lístků bazalky.
Až se to všecko pěkně opeče a rozvoní po celé kuchyni, tak to přichází ten správný čas na pokračování. Do zeleniny pěkně vyklopte plechovku krájených rajčat i se šťávou a následně doplňte na požadované množství pomocí vývaru. Minimálně to chce do tekutiny schovat veškerou zeleninu, aby se pěkně provařila.

Teď to chce už jen doplnit sůl a čerstě namletý pepř podle chuti a nějákou dobu trpělivě počkat a občas zamíchat, než se všechna ta zelenina pěkně uvaří a bude příjemně měkká. 

Nakonec příjde na řadu hrubá síla v podobě tyčového mixéru, kterým proměníme zeleninu s vývarem v jemnou hustou krémovou polévku. Proměna je krásně vidět i na fotkách


A teď? Teď už stačí vytáhnout talíře, nadávkovat do nich polévku a přidat trochu sýru parmezánového typu, v mém případě Grand Moravii. Fantazii se u servírování meze nekladou, u nás to vypadalo takhle:


A to je vše, nezbývá než popřát: Dobrou Chuť!

Tak co, chutnala vám? Doufám že jo :)

0 komentářů:

Okomentovat