středa 6. května 2015

Scones

V minulém článku jsem se věnoval Clotted Cream a avizoval k čemu je to dobré a že brzy dojde i na Scones, tak tady je máte.

Scones jsou malé sladké bochánky, které jsou spolu s Clotted Cream nedílnou součástí "cream tea". K vyběhnutí se u nich používá kypřící prášek a nikoliv kvasnice čímž se liší od některých dalších typů sladkého pečiva k čaji jako je třeba "teacake". A taky je pak jejich příprava rychlejší a jednodušší. Teda když už víte co a jak.

Scones se u nás zabydlely už před nějákou dobou, ale až časem jsem dospěl k podle mě nejlepšímu receptu a výsledku. Velkou měrou k tomu přispěly i doplňky, hlavně již řešená Clotted Cream.





Recept který teď představím je pro naše podmínky upraveným receptem z BBC good food. V originále se používá pro anglické země typická self-raising flour tedy samokypřící mouka, což je v podstatě mouka smíchaná s kypřícím práškem a solí. Navíc jde o tzv. all-purpose flour což je podle dostupných zdrojů něco mezi naší hladkou a polohrubou moukou. Takže takhle něják postupně vznikala varianta kterou teď předvedu.

Co si připravit?

  • 175g hladké mouky
  • 175g polohrubé mouky
  • 4 lžičky kypřícího prášku
  • lžička soli 
  • 85g změklého másla
  • 3 lžíce cukru
  • 175ml mléka
  • lžička vanilkového extraktu
  • citrónovou šťávu
  • vejce na potření

Jak na to

Změklé máslo si nakrájejte na kostky. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Ohřejte mléko aby bylo teplé ale ne horké (mikrovlnka to dá za asi 30s) a přidejte do něj vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. To by byly ty hlavní přípravné práce.

Do mísy dejte obě mouky a smíchejte je s kypřícím přáškem a solí. Do směsi dejte máslo a zpracujte prsty jako když děláte drobenku, výsledek bude i podobně vypadat. Pak přimíchejte cukr.


Teď příjdou na řadu tekutiny. Do směsi nalíjte teplé mléko smíchané s ostatními ingrediencemi a promíchejte. V originále píšou že na to máte použít příborový nůž a ono to docela funguje, tak to taky zkuste. Až se všecko spojí, vyklopte těsto na pomoučený vál a dopracujte do hladka.

Teď kouli těsta rozplácněte do kulaté placky, bez problému to jde rukama. Vysoká by měla být tak 3 až 4 centimetry. Z placky vyřízněte kulatým vykrajovátkem jednotlivé bochánky. Většinou se vejdou tak 4 - 5 a pak je potřeba těsto znovu zpracovat a rozplácnout. Opakujte dokud nebude těsto spotřebované.


Bochánky naskládejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a pošlete na cca. 10 minut do trouby. Čas se bude lišit podle trouby, ale musí hezky vyskočit a být na povrchu krásně do zlatova.


Hotovo!

Nechte Scones trochu vychladnout, ale určitě je podávejte teplé, to je nutnost. Clotted Cream se na nich totiž krásně rozpustí a vsákne se do těsta. Krom smetany přidejte ještě marmeládu dle chuti, hodí se ale nějáká pikantnější, u nás vítězí domácí třešňová (už aby byla nová dávka) :).

Pokud se vám nechce dělat Clotted Cream, což je velká škoda, dá se použít máslo v kombinaci se zakysanou smetanou nebo mascarpone a marmeládou.

Dobrou chuť :)


Jo a pokud vám nějáké zbudou, dají se zamrazit a po rozmrznutí znovu oživit v troubě. I bez zamražení jsou druhý den výborné, když se rozpečou.

0 komentářů:

Okomentovat