sobota 9. května 2015

Chocolate chip cookies

Cookies, sladká dobrota, která mi vždycky udělá radost :)

K těmhle sušenkám asi nemá cenu psát žádné sáhodlouhé vyprávění, všichni jistě víte o co jde. Takže dneska hlavně představím jednu variantu s kousky hořké čokolády, která u mě zatím vítězí.

Používá se do nich docela hodně soli, ale sůl je to co dělá jejich chuť tak zajímavou. Takže opravdu nešetřete a nesnažte se zbytečně sůl omezovat.

Recept pochází stejně jako Scones které u mě najdete z BBC Good Food kde jim říkají Vintage Cookies a je jen mírně upraven k mému obrazu. Hlavně je nahrazeno solené máslo, které doma normálně nepřechovávám, obyčejným máslem a odpovídajícím způsobem navýšeno množství soli. No a pak taky typický problém s plain alias all-purpose flour, který řeším smícháním hladké a polohrubé mouky.

Co budete potřebovat

  • 150g změklého másla
  • 80g tmavého třtinového cukru (Muscovado)
  • 80g cukru krupice 
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 100g polohrubé mouky
  • 125g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • čokoládové kousky (doporučuju hořkou kvalitní čokoládu)
Ten cukr na fotce zrovna není Muscovado ale běžný třtinový, jiný doma zrovna nebyl :)

Všechno máme, hurá do toho

Na začátek ještě poznámka, s druhy a poměrem cukrů si hrejte dle libosti a chuti. Zmiňovaný Muscovado je hodně hutný a lepkavý s výraznou chutí melasy, což dává ve výsledku trochu jinou chuť než třeba běžný třtinový cukr. A teď hurá na to.

Nejdřív vyšlehejte máslo s cukry. Až bude pěkně vyšlehané, přidejte vejce a zašlehejte do směsi. Stejně tak vanilkový extrakt.

Mouky smíchejte dohromady a přidejte sůl a sodu a celou tuhle směs přidejte k tomu vyšlehanému zbytku. Pořádně vše promíchejte v těsto a přidejte nasekanou čokoládu (nebo pokud jste si rovnou pořídíli čokoládové kousky tak ty).

Troubu předehřejte na 190 stupňů a na plech vyložený pečicím papírem dávejte lžičkou bochánky těsta. Opravdu není nutné bochánky rozplácávat nebo tvarovat, těsto se teplem rozteče a vytvoří docela pěkně rovnoměrnou placku.



Pečte asi 8 - 10 minut než budou sušenky na okrajích zlátnout, ale uprostřed stále zůstanou měkké - to je důležitý. A pak chvilku počkejte než se zpevní a přesuňte je někam vychladnout a pak už jen vychutnávejte, dlouho určitě nevydrží


Dobrou chuť :)

0 komentářů:

Okomentovat