pátek 27. března 2015

Pulled Beef

"Pulled Beef", nebo česky "Trhané hovězí", to je opravdu vymazlená dobrůtka.

Někteří z vás si možná vzpomenou na vepřovou variantu tohohle jídla tedy "Pulled Pork", což je docela oblíbená záležitost USA. Ostatně i v některých podnicích v Brně, zaměřených na americkou a britskou kuchyni a pivo ji můžete v lístcích najít v podobě burgeru plněnýho tímhle super masem v BBQ omáčce a coleslawem.

Já vám teď zkusím předat svůj postup jak si tuhle dobrotu připravit z hovězího masa, nebo pokud preferujete vepřové, postup se dá bez problémů použít i pro něj.





Co k tomu potřebujeme?

  • hovězí maso dle chuti
  • mrkev
  • cibuli
  • plechovku krájených rajčat
  • uzenou papriku (dodá omáčce ten správnej šmrnc)
  • hovězí vývar
  • tortilly

Jasně, všecko mám a co teď?

Nejdřív si nachystáme maso. I přesto že ho budeme dlouho trápit a hodně ochucovat, chce to mít maso kvalitní a nejlépe i nějákou dobu vyzrálé (takových 14 dní od porážky). Na tuhle várku jsem použil maso z krku, který je super ikdyž se to možná leckomu nezdá (ostatně v hovězím snad není druh kterej by se nedal dobře zužitkovat).

Na fotce surovin už vidíte maso předpřipravený tzn. očištěný, nakrájený na podobně velký kousky, osolený, opepřený a vyválený v uzené paprice. Uzená paprika je tady hodně důležitá, dodává výslednýmu jídlu tu správně "kouřovou" chuť.

Cibuli a mrkev si taky nakrájejte na kousky. Na jejich velikosti tak moc nezáleží, protože než se maso dostane do správnýho stavu, bude už zelenina dávno úplně rozvařená (což chceme).

Rozjezd

Pustíme se do tepelné úpravy. Rozpálíme pořádnou hlubokou pánev/nízký kastrol se solidním dnem. Kápneme na něj trochu oleje a zprudka opečeme maso ze všech stran ať se zatáhne, pak ho na chvíli zase vytáhneme. Na fotce pak můžete vidět jak maso čeká na svou další příležitost.

Do výpeku z masa dáme zeleninu a pořádně ji opíkáme, dokud nezačne karamelizovat. Aby se tenhle krásně voňavej proces podpořil, není vůbec od věci přidat k zelenině lžičku či dvě třtinového cukru. Taky můžete určitě přidat uzenou papriku dle chuti, samotný obalení masa na silnou chuť nemusí stačit.
Až je zelenina pěkně opečená, přidáme rajčata a vývar a do vzniklé omáčky vrátíme maso i se šťávou, kterou stačilo pustit do talíře.


Dáme si pauzu :)

No, ne tak úplně. Maso se zeleninou se teď bude dusit tak asi 2 hodinky. Takže není potřeba u toho stát, ale je opravdu potřeba to hlídat, ať se nám z toho nestane černá tuhá hmota.
Jakmile při míchání ucítíte že je omáčka už hodně hutná, přidejte další vývar ať je po celou dobu v přibližně stejném stavu jako na začátku. Pouze těsně před koncem vaření už zbytečně neřeďte, na konci stejně budeme redukovat.

Už je hotovo?

Po uplynutí dvou hodin je čas vyzkoušet, jestli už je maso v té správné podobě. Vytáhneme kousek masa z omáčky a vyzkoušíme. Maso musí být ve stavu, kdy jde jednoduše pomocí pouze vidličky či dvou rozmělnit na jednotlivá vlákna.
Pokud to jde, máme téměř vyhráno, jinak masu ještě chvilku dáme.

Jakmile je maso hotové, vyndáme ho všechno do talíře a pomocí těch zmiňovaných vidliček ho celé "roztrháme". Mezitím ještě, pokud to potřebuje, zredukujeme omáčku pěkně do husta. Nakonec rozmělněné maso vrátíme do omáčky a pořádně promícháme. No a je to hotový! Ještě pár fotek:


Mě se líbí servírování v tortillách. Na nahřátou tortillu dám maso v omáčce, třeba trochu Cheddaru a něco zeleného k tomu, na fotce můžete vidět použitý polníček, ale určitě se dá použít i jiný salát.


Tak a to je vše.  
Dobrou chuť!

Chutnalo? :)

1 komentář: